Trecerea intre parchet si gresie – un accesoriu important pentru siguranta si estetica interioarelor

Acoperirea suprafetelor pardoselii din casa, in mod ideal, ar trebui sa fie uniforma de la un capat la altul al locuintei, fara existenta unor intreruperi sau spatii disonante. Solutia perfecta pentru pardoseala este acoperirea acesteia cu acelasi tip de material pe intreaga suprafata utila locuibila. 

In realitate, insa, acest lucru este aproape imposibil de realizat. Principalul motiv este faptul ca unele tipuri de acoperiri de pardoseala nu sunt potrivite pentru anumite incaperi (bucatarii, bai) predispuse factorilor fizici (abur, umezeala, caldura) sau uzurii mecanice datorata traficului (holuri de acces, coridoare). 

De exemplu, pardoselile cu parchet din lemn masiv se vor gasi mult mai rar in camera de baie, la fel cum nici parchetul stratificat nu apare prea des in zona unei bucatarii folosite intens, unde poate fi supus uzurii accentuate, datorate umezelii ridicate. In mod special, aceste incaperi sunt, de regula, pardosite cu placi ceramice din categoria gresiei de diverse calitati si modele care, desigur, indeplinesc, pe langa scopul utilitar de a rezista la uzura si de a fi usor de curatat, si un scop estetic. 

Apare, in acest fel, problema trecerii intre parchetul din camerele de zi sau dormitoare si a gresiei din camerele de utilitate sau a holurilor de legatura dintre ele, fara a crea o ruptura vizuala mult prea disonanta in ansamblul estetic unitar. 

1. Principalul mod de imbinare a gresiei cu parchetul intre camerele locuintei

Atunci cand ai de facut o trecere intre doua tipuri diferite de pardoseala, de regula, vei apela la cea mai simpla si raspandita metoda de a face imbinarea: bagheta sau asa numita sina sau profil de trecere.

Acoperirea pardoselii cu gresie de orice tip sau cu marmura ori granit solicita executarea anumitor straturi subliminale pentru o fixare optima. Aceste straturi – de regula, adezivi si mortar ori sapa autonivelanta sunt, in cele mai fericite cazuri, atunci cand sunt executate de meseriasi cu experienta si indemanare, uniforme si cu o grosime identica pe intreaga suprafata. Chiar si in acest caz, din cauza grosimii stratului de sub placile de gresie, la care se adauga cea proprie a acestor materiale, se pot crea denivelari vizibile intre planseele camerelor diferite. 

Daca imediat dupa camera pardosita cu gresie urmeaza una cu o pardoseala din parchet, va fi nevoie de o bagheta sau sina de trecere care sa atenueze diferenta de nivel si sa mascheze santul creat la granita dintre cele doua materiale diferite. 

De cele mai multe ori, se crede ca o tranzitie intre cele doua materiale ar trebui sa fie cat mai putin vizibila. Pe de alta parte, este totusi recomandat sa existe un grad suficient de vizibilitate a baghetei de trecere, care poate avertiza astfel persoanele ca urmeaza un nivel diferit al podelei, de o alta caracteristica. Se pot preintampina astfel eventualele accidente datorate alunecarii sau impiedicarii. 

Sinele sau profilele de trecere intre gresie si parchet sunt confectionate, de regula, din lemn sau aluminiu usor si pot fi taiate simplu, cu unelte obisnuite. Trebuie sa fie acordata o atentie deosebita la instalare, pentru a nu indoi materialul la fixare, mai ales in cazul aluminiului, care se poate indoi foarte usor si poate crea denivelari greu sau chiar imposibil de remediat.   

Din fericire, in ziua de azi exista o multime de modele de profile de trecere si imbinare a gresiei cu parchetul, confectionate din lemn masiv de diferite nuante. Acestea pot face trecerea si intre pardoseli care nu sunt compuse din dusumele din lemn masiv sau parchet din acelasi material, cat si intre suprafete acoperite cu parchet laminat de o calitate si o rezistenta mai slaba. 

2. Imbinari de gresie cu parchet: alte modalitati de imbinare folosite in amenajarile interioare

Exista si alte modalitati de trecere intre suprafetele de podea dintre diferitele camere ale locuintei. Dintre acestea, cele mai utile sunt:

  • Trecerile intre dusumele sau parchet acoperit cu mocheta si gresie – sunt prevazute cu o bagheta mascata din aluminiu, ce intra sub marginea mochetei cu un tip de crampoane cu care fixeaza acest material de natura textila;
  • Trecerile intre parchet si gresie in forma de „T” – au drept scop crearea unei legaturi intre suprafetele care au aceeasi inaltime. La instalarea acestui profil se foloseste un adeziv turnat in santul dintre cele doua pardoseli, in care se introduce trecerea, care devine astfel una dintre cele mai solide dintre toate tipurile existente;
  • Profilele de trecere intre pardoseli sau parchet din lemn sunt folosite atunci cand inaltimea celor doua suprafete conectate este identica. Profilul se pozitioneaza simplu, prin fixare cu suruburi inserate in gauri facute anterior direct in planseul ramas neacoperit. Acest mod de instalare permite fiecarei pardoseli sa se dilate sau sa se contracte fara a deteriora profilul de trecere. 

In concluzie, alegerea unui profil de trecere intre gresie si parchet depinde, in mare masura, de modul in care au fost executate pardoselile, de diferentele de nivel dintre acestea si de materialul din care sunt confectionate. In ultima instanta, factorul estetic este un element de care se va tine seama invariabil la efectuarea trecerilor. 

Surse foto: Unsplash.com, Pexels.com.

Similar Posts